搜尋此網誌

2012年8月1日星期三

被人利用作嫁衣裳

成日話冇政黨參與,又話唔想事件政治化,根本大話連篇,係就唔該打正旗號,為何不光明正大行出來,讓人有選擇「跟」抑或「唔跟」,幾萬個家長、BB,你地被人瞞騙了,你地相信既義正嚴詞,其實係有私心的!


有朋友同我講呢個女人有政治目的,我都唔信,仲話呢D女人仔緊張仔女姐,原來佢系「壹週刊」的前副總編輯!.....See 証實我冇講錯,班家長巳經俾人擺左上台!









仲有呢個:

一直否認有政黨撐腰:











原來其實係有,親口承應父母係公民黨的激進分子:  




     



See! 細心分析,估下估下都俾我估到有政治背景!


搞政治就唔該搞到佢甘叻,入倒立法會,(very likely),就過百萬年薪了!到時淨係開會時掟下東西,讀下聖經,開會幾分鐘就可以離場,百幾萬就話甘易落袋了! 那些在前線得個「衝」字,在軍隊裏叫「Infantry」,行先死先,被人利用作嫁衣裳。


各位讀者,不要只用眼去看用耳去聽表面事情,記緊要用心分析,如果你在知情下選擇被人利用,那是你的選擇,但在不知情下,被人利用,這叫欺騙!



最後想同大家分享的睇法:

那個黃之鋒話透過互聯網認識6.4事件,但唔知包唔包涵以下片段?

維基解密話美國早知六四沒有天安門廣 場屠殺,侯德建話冇睇倒,在場的中大學生黎洪初時話見到,五年後話冇見倒:





你信唔信?信?但又真的有人斷手斷腳,出來說被坦克車輾過,信邊個呢?

事實上,廣場好大,邊便發生咩事,好難完全知道,可能有真,可能有假,我認為最好應該好似香港,開庭將所有參與過的人,見過發生的時間、地點和經過、被輾的受害人的口供,一拼記錄和審判,如拼圖般,一塊一塊的拼出來,真相都未必完全可能得知,但讓公眾可以如立法會外拿著天秤的女神,秤出最接近真相的事實!


But, before we know what really went on, 疑點應歸於被告! This is how I see 6.4事件!中肯過中肯,唔好唔岩聽就五毛!










40 則留言:

  1. 要平反六四, 為何不先平反南京大屠殺 ?
    要反對國民教育, 為何不反對焚書坑儒 ?

    回覆刪除
    回覆
    1. 所以話大聲叫平反六四的人,知唔知自己講乜,真相未明,國民教育就系要教你睇事情要睇多幾面,而唔係淨係傳媒同互聯網,我一直強調,唔好人云亦云,自己分析成件事

      刪除
  2. 歷史由來便沒分對與錯, 一切只是供記綠作後人參考. 當日六四情境, 今日何嘗不是由這群人來重演 ? 試想當日會談不是李鵬和吾爾開希而是趙紫陽和王丹, 歷史便可以改寫, 歷史不竟帶著血和淚.

    回覆刪除
  3. 同意你的見解,香港人比較易受到煽動。

    回覆刪除
    回覆
    1. 哈!容易被煽動咪係好事,巴菲特就係佢本書教人,「等啲人情緒去到極段,便是買賣時機」,我正等待這些時機

      刪除
  4. 支持版主先生!請大家平心靜氣,試從不同角度分析事情。

    回覆刪除
    回覆
    1. 懂得多角度分析事情,懂得平心靜氣,就唔會咁多羊

      刪除
  5. 原來當年袁木最初講廣場沒有人傷亡是真的,因為他得到的資訊是來自部份廣場,後來收到其他廣場部份的消息,才說有二千多人傷亡。若果事實是沒有傷亡,那他不會傻瓜到創作出來吧!咱們沒理由懷疑維基解密,那位中大學生居然說謊話,不知所謂,反而候德建直話直說,值得尊重!

    回覆刪除
    回覆
    1. 就算信得過,都要反思,仲有冇盲點,投資致勝之道

      刪除
    2. 亂博兄,

      「就算信得過,都要反思,仲有冇盲點,投資致勝之道」

      --> 呢句好正!! Thanks!! ^^

      刪除
  6. 多謝版主的堅持, 多D不同的角度, 不盲目信 傳媒, 他們常常用温水煮蛙, 香港會变大陸, 於是去叫人要反, 但是會否被利用為反,

    回覆刪除
  7. 好多謝你一直以來的分析, 令我明白很多, 懂得多點從不同的角度看事情, 其實, 香港社會很需要你這種正義, 但為了可避開那些攪事的人, 唔益佢地, 或許你會否考慮像小豬sir般在yahoo開私blog呢? (傻貓咪)

    回覆刪除
    回覆
    1. 我這個blog,其中一個宗旨,是給大家多一個觀點角度,所以經常獨排眾議,無論投資抑或政治,多角度分析都重要。暫時不會考慮開私Blog

      刪除
  8. 所謂人民力量,其實是粗人力量,成千字雄文,太多粗口,delete了,要講粗口,去商台,數碼黂播,佢地把聲夠大,啱你地!

    回覆刪除
  9. 仲有那些洗版宣傳,冇point 都 delete 了、 88! 唔送!下次見一鑊,delete 一鑊,我好得閑架!唔驚喎!

    回覆刪除
  10. 人民力量 when say 粗口 proof?

    回覆刪除
    回覆
    1. 有人千字粗口文章,下面洗版政治宣傳人民力量,直接連系,同你講膠粒事件和某傳媒被刑事毀壞,就直接將政府與黑社會連埋來講一樣

      刪除
    2. 事實要講証據!我冇証據,但在金鐘百佳見過黃毓民,佢真人真系好多粗口

      刪除
  11. 我好得閑架!唔驚喎! me too

    回覆刪除
  12. 我好得閑架!唔驚喎! me too

    回覆刪除
  13. 我好得閑架!唔驚喎! me too

    回覆刪除
  14. 我好得閑架!唔驚喎! me too

    回覆刪除
  15. 我好得閑架!唔驚喎! me too

    回覆刪除
    回覆
    1. 知喇!唔使講咁多次!你唔講粗口,唔係惡意攻擊,我俾你留言,okay?

      刪除
  16. 陶傑: 開幕禮通識 英國免費醫療
    倫敦奧運會的開幕禮,一開頭就是英國的免費醫療:一羣英國小孩、護士、醫生,歡欣跳舞,顯示免費醫療是英國的社會成就。
    由於有一句很情緒化的口號:「英國人做得到的,中國人也能做到」,因此倫敦奧運會開幕禮這一場,觸怒了許多愛國的中國人,認為是對上一屆奧運主辦國「別有用心」的嘲諷。

    許多問題都「敏感」,包括中國的醫療。中國總理溫家寶幾年前也想模仿歐洲和英國,推行「醫療改革」,企圖令平民看病,成為社會福利,不必用幾萬元做一次手術。

    因為底層的民工和低收入者,月入一兩千,社會腐敗,到處貪污,人民只可以死,不可以病,生命毫無保障。

    但是「醫改」失敗了。為什麼?因為如果要實現像英國一樣的醫療福利,中國政府要投資許多錢。

    但是奇怪了:人人都說英國經濟衰退,政府負債深重,而中國擁有外滙儲備全世界最高,為什麼英國可以有全民的醫療福利保險,中國沒有?

    答案是中國的「外滙儲備」雖然多,只是一個數字,都買了美國的國債。要把現金提挪出來,中國必須拋售美國債券。

    一旦拋售美國債券,就會波及美元幣值。美元一有波動,尤其是當美元貶值是由中國拋售美國債券直接造成,美國和全世界,就會逼人民幣升值。

    人民幣一升值,就會傷及中國的出口。「中國製造」的商品貴了,世界的訂單減少,工廠就會例閉,工廠關了門,中國更不「穩定」,會大亂的。

    不拋美債,中國拿不出錢來。錢只能讓貪官通過銀行特權套出來吃喝買名牌花掉了,中國政府不可以叫平民「擴大內需」,因為醫療貴,醫生缺德,平民都要拼命儲蓄,準備有事時給醫院送紅包。

    奧運倫敦開幕禮的英國導演,很了解中國問題,所以他膽敢用英國的醫療福利成就來開場,這可把愛國的中國憤青氣炸了肺。但是暴怒歸暴怒,他明玩你一把,英國人判斷,你又能怎樣?你有了錢,還是會把你的王八蛋兒子送來我們的貴族寄宿學校,這是「倫奧開幕式」敢公然「辱華」的理由。

    中共死穴: 它的合法性!

    回覆刪除
    回覆
    1. 就是要了解中國,推動改變,但不可成為別人攻擊中國的工具!我這一代,很多是中國經濟開放改革的開方牛,這叫積極參與

      刪除
    2. 美國人懂孫子兵法,比香港人更多。亦有很多美國人送子女到中國讀書,亦有很多歐洲人在中國做生意,人地了解中國比你看陶潔講的更多。

      刪除
  17. 網誌管理員已經移除這則留言。

    回覆刪除
  18. http://bbs.city.tianya.cn/tianyacity/content/208/1/29988.shtml

    最反感香港人見人就說廣東話,也要先看看別人聽不聽的懂.

      聽不懂還嘰嘰歪歪的說是找抽

    如果上海人明知道一個香港人聽不懂上海話,還堅持跟香港人說上海話,香港人會是什麼感受

    不是要禁止說廣東話,在家可以隨便說,香港人之間私下可隨便說

    跟聽不懂廣東話的人將廣東話是不尊重

    為啥香港人不跟老外說廣東話呢,而有學英語,英語比廣東話高級嘛

    其實還是崇洋媚外,遇到要說普通話就對普通話說三道四,有種連英語一起都不講,只講廣東話

    回覆刪除
    回覆
    1. 我覺得香港人在自己地方,鐘意講乜就講乜,冇問題喎!好多人都唔講英文,都一樣溝通到,我兒子藍球隊有美國黑人,教練只講廣東話,他一樣聽得懂教練的策略,比賽一樣對球隊作出貢獻,唔講唔代表歧視,我有朋友是上海人,我只聽懂小小,因為太多卷莉,我講得不流利,跟他們說廣東話,他們聽得懂,大家有說有笑,冇問題喎!

      刪除
    2. 其實大部分小朋友都可能聽唔明教練講乜,自己都未顧得掂,但小朋友們一起玩,很多不懂講英語,仍然玩在一起,球隊還有來自內地的小朋友,好開心見到佢地一齊玩,不分國藉,互相幫忙,受罰都一齊,罰完一齊笑,這應該納入國民教育,畢竟香港是一個大融爐!.

      刪除
  19. 香港獨立煤體查膠垃背後為政府填海真相後已受攻擊
    林早逝二世

    Normal

    http://www.inmediahk.net/

    知道得太多了 香港果然係向澳門學習 黑社會政府

    回覆刪除
    回覆
    1. 唔知大家仲記唔記得菲律賓人質事件?車內的人被槍殺,當時傳媒一口勁說是菲律賓警方亂槍掃射導致車內人質死亡!結果香港警方專家在死因庭,逐個死者的子彈痕跡,玻璃窗的子彈出入情況,逐一用科學鑑証解釋,結果証明全是被槍手所殺!每一件事外表看是理所當然,事實是要講科學分析!

      刪除
    2. 睇戲都睇得多,一些人趁一些事情發生,然後謀殺對手,再陷害人,事實要講證據,唔好空口講白話

      刪除
    3. 唔好忘記最近警方拉了一班黑人物,他們都跟CY飯局玩嘢有關的人,唔好胡亂將政府同黑社會連系

      刪除

請留回應!